Vilka är vi?

Flippin discs AB är ett aktiebolag som bedriver försäljning av discgolf relaterade produkter. Våra ambitioner är att kunna erbjuda de bästa produkterna på marknaden samtidigt som vi vill bredda kunskapen och utövandet av discgolf i Östergötland samt resterande delar av Sverige.

Bolaget bildades under 2021 och har sitt säte i Norrköping. 

Vad är Discgolf?

I folkmun kallas det oftast för Frisbeegolf och ja, det går att benämna det som Frisbeegolf men den korrekta termen är Discgolf.
Kort och gott är det en disc man använder sig utav vid utövandet och inte en frisbee. En frisbee är i regel oftast lite större och något lättare medan en disc är mer aerodynamisk och framtagen för att flyga längre. Det finns självklart olika typer av discar som lämpar sig för spelare på olika nivåer.

Spelet går ut på att likt vanlig bollgolf ta sig igenom banan på så få kast så möjligt. Man startar från tee och slutligen ska du få discen att landa i en metallkorg med kedjor.
Det finns olika svårighetsgrader på banor runt om i världen och det är vanligt att en bana består av 9 eller 18 hål. Svårighetsgraden bestäms oftast utifrån hur långa hålen är eller vad för typ av hinder det finns på varje hål. Exempel på vanliga hinder är träd, vatten, höjdskillnader etcetera.

Välja rätt disc

Det kan vara en djungel när man väl bestämt sig för att köpa en eller flera discar. Därför listar vi nedan några saker att tänka på:

Typ av disc: Det finns i regel 4 olika typer av discar.

Putt&Approach – Används när du puttar, söker inspel eller raka kast. En putter kommer inte att flyga lika långt som en midrange eller driver men de är oftast lätt kastade, ta fram din putter och kasta den när du söker kontroll och precision.
Utseendet kan variera men generellt är en putter relativt lik en vanlig frisbee där discen är ganska djup med runda kanter.

Midrange – Ett slags mellanting på en putter och fairway driver. En midrange har oftast mångsidiga egenskaper och kan användas till flera olika typer av kast. En midrange går att putta med utan problem men passar även till kast inom 50–100 meter beroende på spelarens nivå.

Fairway Driver – En fairway driver används oftast när du behöver bita av distans men ändå ha bra kontroll på din disc. Lämpar sig för kast på ca 75–125 meter beroende på spelarens nivå.

Distance Driver – När du vill får ut maximal distans sträcker du dig efter denna typ. Jämfört med de andra typerna så är en distance driver spetsigare i kanterna vilket gör att den skär genom luften.
Detta är också den svåraste typen av disc att kontrollera då det krävs teknik för att få ut distans. Lämpar sig för längder om 100+ mete

Flygegenskaper/Flightnumbers

Varje disc har olika flygegenskaper och när man letar efter discar kommer du att stöta på olika siffror.
Exempel på hur det kan se ut: 6/5/-2/1

Siffrorna står för hur en disc beter sig när du kastar, nedan listar vi de 4 flygegenskaperna och vad det betyder:

Speed – En beskrivning av discarnas olika hastigheter eller hur bra deras förmåga är att skära genom luften. Ju högre siffra desto större möjlighet har discen att flyga långt men det innebär samtidigt att en högre siffra innebär en ökad svårighetsgrad och mer kontroll krävs.  Discar tillverkas i siffrorna 1-15.

En putter har en hastighet på 1-3.
En midrange har en hastighet på 4-6.
En fairway driver har en hastighet på 6-9.
En distance driver har en hastighet på 9-15. 

Glide – Anger hur mycket glid eller förmåga en disc har att sväva i luften.

Här används siffrorna 1-7 och ju högre siffra, desto bättre förmåga har en disc att bibehålla luft under hela dess flygbana. Som nybörjare kan det vara klokt att välja en disc med mycket glide men även för den lite mer erfarna spelaren kan högre glide vara smart om man letar efter extra distans.

Turn – En beskrivning av hur mycket discen tenderar att vika av mot höger eller vänster.
Här används siffrorna -5 till +2. En understabil disc har siffran -1 och nedåt medan en överstabil disc ligger på siffran 0 eller uppåt.
Turn är kanske den viktigaste siffran att hålla koll på framför allt när du köper en driver med hög speed. Ju högre siffran är desto större tendens har discen att vika av åt vänster (för ett högerhänt backhandkast) och ju lägre siffran är desto mer drar discen åt höger när den är uppe i hög hastighet.
Som nybörjare är det rekommenderat att börja med en disc som har låg siffra då discen inte kräver samma kraft för att orka färdas rakt.

Fade – En indikering på hur mycket din disc kommer att falla av åt vänster (för ett högerhänt backhandkast) när farten minskar. Här används siffrorna 0-5.
Om en disc har siffran 0 i fade så kommer discen att vilja avsluta sin flygbana rakt medan en disc med siffran 5 kommer att vilja vika av hårt åt vänster i slutet av sin flygbana.

Alla dessa siffror är indikationer på hur en disc beter sig normalt sett. Dock kan det vara värt att notera att discarna beter sig annorlunda beroende av faktorer som:

 • Hur sliten din disc är, ju mer du använder den desto mer ”inkastad” blir den vilket innebär att den allt som oftast blir lite mer understabil.
 • Vädret. Är det varmt ute blir oftast discarna lite mjukare och tvärtom.
  Blåser det mycket blir ett kast svårare att kontrollera eftersom vinden vil ta tag i discen och färda den i den riktning det blåser åt.
  Är det blött ute kan det vara lämpligt att ha med sig en handduk och torka av discen inför varje kast eftersom discen blir väldigt hal.
 • En lättare disc är lättare att hantera i regel.

Teknik
Alla discar har olika egenskaper och mycket handlar om din teknik.
Mer kraft kommer inte alltid innebära längre distans utan mycket handlar om timing och följsamhet. Som med alla andra idrotter behöver du träna för att utvecklas.

Att tänka på som nybörjare

Om du tänkt dig att köpa din/dina första discar kan du ha dessa tips i åtanke:

 • Om du inte äger några discar sedan tidigare kan det var klokt att satsa på en midrange eller putter som första disc. Alternativt en fairway driver med låg speed.
 • Börja med en disc som väger lite mindre, 170 gram eller lägre är att rekommendera.
 • Det finns olika plaster från alla tillverkare. Generellt är de lite dyrare plasterna av högre kvalité vilket gör att hållbarheten är bättre.
  Basplaster är lite billigare men ger oftast lite bättre grepp men inte samma hållbarhet.
  Gå gärna in på tillverkarens hemsida för att läsa mer om de olika plasterna.
 • Färg och märke är inget som är direkt viktigt att tänka på men det är inte dumt att välja en disc i en färg som är lätt för ögat att uppfatta.

Enkla discgolf-termer:

Under och överstabil: En understabil disc har siffran -1 till -5 i turn medan en överstabil disc har siffran 0 till +2.
Backhand: Den vanligaste kasttekniken. Backhand innebär att du greppar discen men alla fingrar, kastar åt ditt höger (för högerhänta), för discen bakåt och sedan in och förbi kroppen.

Forehand: Du greppar discens inre kant med pek- och långfinger, tummen lägger du ovanpå. Kastet utförs på motsatt sida av kroppen mot en backhand. Här krävs det lite mer explosivitet i armen eftersom du inte får samma rotation i kroppen.
Tekniken är liknande ett underarmsskott i handboll eller när du kastar macka på stranden.

Hyzer: Ett hyzerkast innebär att discen släpps på en vinkel så at den färdas i vänsterkurva för en högerhänt backhandspelare (tvärtom för en vänsterhänt backhandspelare)

Anhyzer: Motsatsen till en hyzer, det vill säga att du släpper discen i en vinkel så att den färdas i högerkurva.

Turnover: Går hand i hand med understabil. En turnover är när du släpper discen och under dess snabbaste hastighet färdas i motsatt riktning med dess naturliga bana. För en högerhänt backhandspelare kommer en turnover att först sväva åt höger och har en den tillräckligt mycket utrymme så kommer den att börja svänga vänster i slutet av dess flygbana.

Hyzerflip: En hyzerflip är när du släpper discen på hyzervinkel men under dess flygbana kommer den att ”ställa sig upp” och flyga rakt alternativt åt höger.

Approach/Lay-up: Ett säkert kast där försöker att landa så nära korgen så möjligt utan att försöka kasta den rakt i korg.

Beaded/Beadless: En beaded putter är en putter där du har en extra liten kant längs med kanten på discen. Beadless är motsatsen där kanten på discen är helt rund/trubbig.
Det är en smaksak om man gillar att kasta med eller utan bead på sin putter och inget som påverkar dess direkta flygegenskaper.

Swirly/Transition: Att en disc är swirly eller transition innebär att discen inte är jämnfärgad. Den finns då oftast i olika nyanser/färgskiftningar vilket ger den ett unikt utseende.

Varukorg

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.